Marskär openTämän kesän kisailut on jäänyt todella vähiin, ainoastaan Kihti Two Star on ajettu. Useampaankin kisaan olisi ollut haluja lähteä, mutta miehistön kasaan saaminen on ollut todella hankalaa tänä kesänä.
Niinpä Marskäriin lähdettiin mukaan, kisakumppani S/y Tempon innoittamana, täysin uudella miehistö ”konseptilla” ………  pariskunnittain. (tosin nytkin vajaa miehityksellä).

Mukaan kisaan oli ilmoittautunut taas hyvä määrä veneitä, kaikkiaan 31 kpl ja meidän luokkaan peräti 18 kpl. Keliksi oli luvattu varsin kevyttä pohjoisen puoleista tuulta, joka tarkoitti spinnu lähtöä.

Lähtölinja oli todella pitkä ja lisäksi melko suora, joten lähdössä ei olisi pitänyt olla muuta kuin hyvä vauhti linjalle. Lähdöt ovat yleensä olleet meidän vahvuuksia, mutta tällä kertaa lähtö meni totaalisen pieleen ja matkaan päästiin muiden sotkuissa.

Lähtö on jo tapahtunut ja me ollaan vielä ulkona "kuvasta"

 Ensimmäinen puoli tuntia haettiin vapaita tuulia huonolla menestyksellä. Töitä kyllä tehtiin; ensimmäisen mailin aikana oli vaihdettu jo kolme eri purjetta keulaan ja kaikki vauhdissa. Uusi ylös ja vasta sitten vanha pois …… genua .. spinnu …. genaakkeri ….. keula.

Taas vaihdetaan eri väristä purjetta keulaan

Vähän ennen Bassholmaa saimme tuulta ja saimme jo pääjoukkoa jonkin verran kiinni. Seuraava lyhyt vastainen meni varsin hyvin ja olimme taas mukana kisassa. El Damiron ohi ei sitten enää helpolla päästy, joten siinä vähän kerättiin korkeutta ja voimia seuraavalle merkille. Merkin jälkeen alkoi taas purjeen vaihto ja genaakkerin avulla päästiin El Damiron ohi, mutta se ilo kesti ainoastaan 5 minuuttia.

 Meillä genaakkeria käytetään pääasiassa sivuvastaisessa eikä sen jiippaaminen ole koskaan oikein onnistunut. Niin nytkin kyseinen operaatio vie aivan liikaa aikaa ja niin El Damiro kuin myös Tempo menivät jälleen meidän ohi L. Seuraavalla osuudella länteen päin olisi spinaakkeri ollut se oikea vaihtoehto, mutta meni genaakkerillakin kahvia keitellessä J.

Halloholmenista eteenpäin genaakkeri toimi varsin hyvin ja taas päästiin Tempon ohi. Tämä pätkä Helsinholman länsipuolelle meni meiltä parhaiten; taas vaihdeltiin purjeita …… genaakkeri …. genua …… spinaakkeri. Eroa taaksepäin saatiin kivasti aikaiseksi, joskaan edessä olevaa kärkiryhmää ei saavutettu; hädin tuskin nähtiin.

Ennen nostatuksia

Ja nostatusten jälkeen

 Seuraavalla merkillä spinnujiippi ajettiin vähän pitkäksi ja jälleen juuri ohitettu El Damiro ohitti meidät. Ennen Gullkronaa purjeita vaihdettiin taas .. spinnu …. genaakkeri ….. keula.
Gullkronan etelä puolella tehtiin pari virhettä ja pari turhaa purjeen vaihtoa niin, että jäätiin paikalleen seisomaan; isosisko Aiolos joutui melkein väistämään, ettei olisi ajanut meidän päälle. Tämä olikin ainut kohta, jossa vähän harmitti … L …. itse lilluttiin tyvenessä ja samaan aikaan kuului maalipaukku ensimmäisen veneen tullessa maaliin.

Toinen; ennen jälkeen kuvasarja

Saattoi nämä kuvat olla toisinkin päin

 Kun uusi tuuli tuli, niin siitä alkoi hyvä loppu huipennus. Loppusuoralle valittiin genaakkeri, se saatiin aikaisemmin vetoon ja näin pääsimme jälleen kerran Tempon ohi. Jiipin jälkeen Tempon spinnu toimi ja he pääsi taas meidän ohi ja saivat vähän eroa meihin, mutta ennen maalilinjaa tuuli jälleen hiipui ja me taas vuorostaan saatiin heidät kiinni. Genaakkerin avulle me pääsimme nousemaan Tempon yläpuolelle …… JA  OHI….  Mutta vielä 100 metriä ennen maalia oli genaakkeri vaihdettava jälleen genuaan. Meillä purjeen vaihtoon kului turha paljon aikaa …. NIINPÄ  ….. niin siinä sitten lopuksi kävi L

Juuri ennen maalia

Kisa oli kyllä niin hauska, että tämän tyyppisellä miehistöllä voisi jatkossakin kilpailla ainakin matkakilpailuissa. Tulosten valossakin kisa meni varsin mukavasti; joukon puolivälissä oltiin.

Kolmistaan päivä oli varsin kiireinen ja kevyessä sekä reikäisessä tuulessa olisi kyllä tarvittu myös suunnittelija, joka tuulta sekä kanssa kilpailijoita tarkkaillen kertoo, minne pitäisi ajaa. Tosin siivoojallekin olisi ollut käyttöä; keula oli täynnä nailon sotkua ja laatikko täynnä köysisotkua J

Kaikkensa antanut miehistö

 Ps. Kyllä siinä sitten niin kävi, että Tempo tuli ensin maaliin, vaikka tulosluetteloon on toisin merkitty. 

Hienot kuvat on pääosin ottanut S/y Tempon försti

Kommentit