Helsinki - Tallinna race 2017Kauden kolmas kilpailu oli Helsinki – Tallinna race. Kisaan lähdettiin kuten viime vuonna; kaverin veneellä, Baltic 38.

Sää ennuste näytti meille varsin lupaavalta, meidät oli siirretty LYS 2:een ja siellä olimme tasoituksen mukaan nopeimpia veneitä. Ensimmäiset LYS veneet lähtivät hyvin heikossa tuulessa ja tuuli nousisi vasta myöhemmin illalla idästä. Tuuli kääntyisi yön aikana etelään käyden ennen aamua vielä lounaan puolella ja sieltä takaisin etelään.

Tämän ennusteen mukaan lähdettiin matkaan isolla genualla joka laskettiin rullalta kanteen kiinni ja spinnu köydet valmiina paaran halsille.

Kilpailun nopein

Paraati kierros tehtiin taas kauppatorille, jonka jälkeen ruokailtiin Sirpale saaressa ja seuratiin Business LYS lähtöä lähes olemattomaan tuuleen. Lähtö alueelle siirryttiin hyvissä ajoin hakemaan purjesäätöjä. Tuuli oli jo tässä vaiheessa huomattavasti ennustettua parempi 5 m/s etelästä. 

Business LYS lähtöä

Lähtö on oleellinen ja tärkeä osa kilpailua, vaikka sillä tässä kisassa ei ole tulosten kannalta  niin isoa merkitystä. Mutta hyvästä lähdöstä voi tulla ensimmäinen onnistuminen ja hyvä mieli. Me lähestyttiin linjan lähtöalusta hyvällä vauhdilla ja oikeaan aikaan; mutta niin vain siihen meidän yläpuolelle tunki vene ilman mitään oikeuksia luottaen, että me väistetään. Tunkijalle ilmoitettiin kyllä selkeästi ………. EI MAHDU …. mutta ....... ei vaikutusta.  
Ainakin allekirjoittanutta närästää tällainen välinpitämättömyys ………. kilpailussa voi kyllä syntyä tilanteita ja ne on OK, mutta kun tietoisesti ollaan valmiit kolaroimaan........... ei ymmärrä.

No …..  tunkijasta huolimatta vapaa tuuli löytyi nopeasti ja kisa pääsi alkamaan. Hyvässä tuulessa kryssittiin kohti Harmajaa ja vene kulki kivasti, kunnes tuuli sitten hiipui. Tässä kohtaa haettiin turhan aktiivisesti uutta tuulta ja tehtiin kaksikin vendaa täysin olemattomassa tuulessa. Niin siinä sitten kävi, että vene vauhti ja ohjattavuus menetettiin. Ennen kuin vene saatiin uudelleen liikkeelle; paljon aikaa meni hukkaan.

Uusi tuuli tuli sitten idästä ennusteen mukaan ja spinnu saatiin nopeasti vetoon. Sama sivutuuli spinnu, mitä jo viime vuonna paluu purjehduksen aikana ihastelin. Tämä pätkä Harmajalta Helsingin kasuunille meni todella hienosti tuulen ollessa 5 – 6 m/s ja kulman AWA ollessa 60 - 90 astetta. Uskomattoman hieno spinnu; vene oli koko ajan hyvin ajettavissa ja spinnu pysyi vedossa. Tämä pätkä oli todennäköisesti meidän paras. Pimeässä oli hankala arvioida miten kuinka monta venettä ohitettiin, mutta joidenkin ohi mentiin isolla vauhtierolla.
Kasuunin kohdalla tuuli oli jo niin vastainen, että spinnu piti ottaa alas. Tässäkin purjeen vaihto sujui varsin mallikkaasti.

Genuan trimmaaminen oli hiukan haastavaa ja aikaa vievää, kun skuuttipisteessä ei ollut köysisäätöä. Säädöt saatiin kuitenkin suhteellisen hyväksi ja tuuli kulma oli sen verran auki, että vesilinja määritti jo nopeutta. Suomenlahti kyllä ylitettiin varsin vauhdikkaasti keskinopeuden ollessa lähemmäs 7 solmua. Pimeässä avomerellä oli yllättävän hankala hahmottaa styyra / paara tilanteissa; mennäänkö edestä vai takaa. No ….  näitä väistämisiä tuli käytännössä ainoastaan Tallinnan lahdella, eikä niistä syntynyt mitään vaaratilanteita. Itse asiassa tuttu vene S/y FinX oli ainut joka Suomenlahdella kävi lähellä; ohitti meidät alapuolelta.

Sama näkymä kuin viime vuonna

Tässä tehtiin todennäköisesti virhe, kun lähdettiin ajamaan vauhdilla kohti Tallinnan matalaa eikä kerätty korkeutta talteen. Ennusteen mukaa tuuli kääntyisi etelään ja kävisi myös lounaan puolella …….. mutta ei käynyt.
Ennen Tallinnan matalaa meidän piti ajaa aika pitkä halssi itään, kun vastaavasti muutamaa minuuttia myöhemmin lähtenyt Finngulf 39; Chelina keräsi Kasuunilta asti korkeuden talteen ja ajoi yhtä halssia suoraa Tallinnan matalalle. Chelina oli toista tuntia ennen meitä maalissa ja kuvittelen, että näin suuri ero syntyi pääasiassa tässä kohtaa. 

Aamun sarastaessa

Tallinnan lahdella kryssi toimi taas varsin hyvin ja muutenkin venettä oli kiva purjehtia kevyessä vastaisessa kun purjeet näki ilman taskulamppua. Aivan lopussa haettiin vielä vapaita tuulia ja tehtiin pari onnistunutta vendaa, joilla ohitettiin 4-5 venettä.  Hieno maaliin tulo ……..

Maalissa

 Tuloksissa oltiin puolessa välissä niin LYS 2 kuin myös LYS overall.


Kaiken hauskan kruunasi vielä hieno ruokaili Tallinnan keskustassa Vastatuulessa. 


Vastatuulessa ollaan, vaikkei siltä näytä

Paluupurjehdus oli viime vuoden toisinto; kahdella eri spinnulla kotiin, lyhyet housut jalassa (spinnun vaihto Tallinnan matalalla).

Kommentit

  1. Toinen reissukuvaus lahden yli @ https://syseanna.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Teillä oli varsin kelpo suoritus ; onnittelut

    VastaaPoista

Lähetä kommentti