Kauden viimeinen Viittakari

Viittakari 6.9

Kauden viimeiseen Viittakari kilpailun tavoitteeksi asetettiin: Ensimmäisenä maalissa. Tuuli oli se mitä on jo aikaisemminkin toivottu 6-7 m/s ja tästä johtuen tavoite oli meidän mielestä täysin realistinen. Kisaan lähdettiin kolmosella ja tietenkin täydellä isolla. Kolmosella haettiin parempaa nousu kulmaa, joka meillä kakkosen kanssa on ollut koko kesän kateissa. Kakkonen näyttää kyllä hyvältä, mutta se ei toimi. (joku on tosin sanonut, että purjehdus on pitkälti estetiikkaa)


Tällä lähdettiin tällä kertaa, hekki 90%

Lähtösuunnitelma oli taas selkeä; paaran halssilla lähelle Kuuvan kärkeä ja sieltä styyran halssilla hyvällä vauhdilla tuomariveneen vierestä linjan yli. Mutta………. ajoitus oli täysin pielessä ja linjan yli päästiin muiden sotkuissa minuutin myöhässä; koko kauden heikoin lähtö meni täysin kipparin piikkiin.

Lähtölinjan jälkeen oli heti vaihdettava paaran halssille ja etsiä sieltä vapaa tuuli. Viime viikon Viittakarissa heikossa tuulessa paaran halssi tuntui menevän paremmin ja myös nyt reippaammassa tuulessa tämä halssi tuntui toimivan?????????? vai oliko radan oikea reuna parempi??????????
No joka tapauksessa; puhtaassa tuulessa paaran halssilla saimme kurottua eroa muihin niinkin hyvin, että ensimmäiselle ylämerkille tultiin oman luokan kolmansina yhdessä Xantipan kanssa. Spinnun nosto alkaa sujua jo varsin mallikkaasti ja koska samaan aikaan Xantipan spinnu manööveri vei paljon enemmän aikaa, niin me pääsimme heidän ohi…..hyvä me. Venevauhti avotuulessa oli siinä mielessä hyvä, että Xantippa ei saavuttanut meitä, mutta tosin vastaavasti me emme saaneet Dat wor et:ä kiinni.

Keskittynyttä spinnuajoa

Alamerkille tultiin yhdellä jiipillä yhdessä Xantipan kanssa, eikä Dat wor et:ään kaukana karussa ollut. Heti merkin jälkeen oltiin pieni aika muiden sotkuissa ennen kuin päästiin kääntämään styyran halssille. Lyhyehkön styyran jälkeen käännettiin takaisin paaralle ja Xantipan vauhti oli sen verran hyvä, että jouduimme jonkin ajan kuluttua kääntämään takaisin styyralle heidän alapuolelta.


Taas hämmästyneen näköisiä trimmaajia styyran halssilla

Heidän käännettyä jatkoimme pienen aikaa ennen kuin käänsimme meille hyvälle paaran halssille. JA tämä halssi toimi jälleen; ylämerkin laylinelle päästiin Dat wor et:n ja Xantipan väliin ja ero Xantippaan oli ”selkeä”.

Manööverit toimivat nyt jo hienosti verrattuna kevät puolen sähläilyihin; nytkin spinnu nousi merkillä ylös ja vaikka se aluksi meni ”rintsikoille” niin se korjattiin välittömästi ilman sähläystä……hyvä me.


Keulamies valmis jiippiin
Avotuuli pätkä ajettiin taas yhdellä jiipillä. Ja tässä meillä kävi pieni vahinko ja spinnun alaliikki repesi ja alaliikistä ylöspäin lähti myös pieni repeämä, jota yritettiin teipillä paikkailla. Kilpailuvietti vei kuitenkin voiton ja spinnulla päätettiin vielä jatkaa, mutta myötäisempään mitä suora kurssi alamerkille olisi ollut.

Kun nyt ei nyt sitten enempää repeis

Spinnu jouduttiin kuitenkin laskemaan hyvissä ajoin ennen alamerkkiä ja hyvä niin, koska alamerkille tultaessa siellä oli lähes kymmenen optimistijollaa. Vahinkoja ei onneksi syntynyt, mutta tästä hieman risuja jolla harjoitusten vetäjille. Junioreiden mielestä oli varmasti hauska kokemus kun isot veneet tulee spinaakkerit vedossa lähes kosketusetäisyydeltä vierestä, mutta meidän mielestä se näytti turhankin hurjalta. Tietenkin optimistijollia väistettiin, mutta kilpailu on aina kiihkeä tapahtuma ja ei mekään isoja väistöliikkeitä haluttu tehdä; varsinkaan merkillä.

Alamerkki meni loppujen lopuksi hienosti ja merkiltä ajettiin paaran halssilla lähelle tuomari venettä ja lyhyen styyrän jälkeen linjan yli.

Paaran halssin tyyväinen miehistö

Maaliin tultiin kakkosena Dat wor et:n jälkeen eli tavoitteeseen ei aivan päästy, mutta jos vähän taas jossitellaan…………….. JOS lähtöä ei olisi tyritty niin mahdollisuudet myös Dwe:n lyömiseen olisi ollut olemassa (siis suorassa purjehdusajassa). Kisa ei ollut vieläkään täysin optimi suoritus, mutta taas oli hauskaa ja kisasta jäi hyvä mieli vaikka purje menikin korjaukseen.

Tuloksia kommentoidaan myöhemmin, kunhan ne ensin ilmestyvät
Rata oli hyvä; kiitos siitä järjestäjille.

Tulokset

Tavoitteesta jäätiin 41 sekuntia; Dat wor et voitti meidät 41 s suorassa purjehdus ajassa ja Xantippa voitti meidät tasoituksissa 21 s .............. tasoitusten jälkeen kolmas sija .... ei huono.

Ja iso kiitos kaikille Viittakarin järjestäjille koko kesän ajalta hienosti järjestetyistä kisoista.

Kommentit