Kauden viimeinen kisa

Mustfinnökappseglingen 17.9

Kisaan mukaan oli ilmoittautunut LYS 1:een  5 venettä ja  LYS 2:een 7 venettä. LYS 2 lähtee 5 minuuttia aikaisemmin kuin LYS 1 ja näin merkeillä on kivasti ruuhkaa vaikka veneitä omassa luokassa ei enempää ole kuin 5 venettä. Tuulta kisaan luvattiin 4-5 m/s, mutta aamulla lähtöalueella tuulta oli ainoastaan 2-3 m/s. Kisa koostuu kahdesta eri lähdöstä, toinen lähtö heti ensimmäisen maaliintulon jälkeen.


Tämä toimi aika hyvin 4 m/s tuulessa

Lähtö tulisi olemaan sivutuulilähtö ja ensimmäiselle merkille ajettaisiin spinaakkerilla. Lähtösuunnitelmana oli lähteä poijupäästä ja mikäli ei saada eturivin paikkaa, niin nostetaan genoalla vapaaseen tuuleen ja vasta sitten spinnu ylös. Lähtö meni nappiin; linjalle tultaessa keskityttiin vartioimaan Dat wor et:ä, etteivät he pääse poijulle tai pääse nostamaan meitä poijun yli. Linjalta päästiin lähtemään piikkipaikalta ja spinnun piti nousta välittömästi linjalla, mutta täysin sama tapaturma kuin viime vuonna; yläkaija pääsi karkaamaan ylös mastoon!!!!!!!!!.

Yläkaijaa yritettiin saada alas kiipeämällä ja keksin kanssa, mutta vasta kun sisältä löydettiin mastovaljaat ja saatiin mies mastoon, niin kaija tuli alas.


Saatiin se spinnu vetoon.
Kärkipaikka hässäkässä menetettiin, mutta ensimmäiselle merkille tultaessa oltiin vielä hyvin mukana kärkikahinoissa. Kryssi  osuudella vene nousi hyvin ja purjeet saatiin ajoittain hyvinkin trimmiin. Tuuli oli heikko ja reikäinen ja tällä osuudella Dat wor et ja Garfield pääsivät meiltä karkuun; heikossa tuulessa vene ei yksinkertaisesti kulje, teki sitten mitä hyvänsä.


Kaikkea yritettiin; kastit matalana poissa virtausten tieltä. Vai liekkö makaavat laiskuuttaan.

Seuraava pätkä ajettiin taas spinnulla tiukkaan sivutuuleen. Tällä osuudella Audacious vaihtoi genaakkerin spinaakkeriin ns. kuorintavaihtona eli genaakkeri laskettiin alas vasta kun spinaakkeri oli vedossa; aplodit siitä heille.

Anttiskarin jälkeen spinnujiippi ja tästä taas tiukassa sivutuulessa Järvistensaaren pohjoispuolella olevalle länsimerkille. Tämä pätkä ajettiin yksin; Dat wor et ja Garfield karussa edellä ja kaikki muut vastaavasti hyvän matkan päässä perässä. Lähestyttäessä maalia tuuli tyyntyi entisestään ja erot kasvoivat varsin suuriksi.

Ensimmäinen lähtö: kolmantena maalissa ja kolmantena myös tasoitusten jälkeen.


Garfield ja Audacious odottelemassa uutta lähtöä


Toiseen lähtöön tuuli onneksi parani 3-4 m/s, tämän pitäisi sopia meille jo huomattavasti paremmin. Lähtösuunnitelma oli sama mikä ensimmäisessäkin lähdössä, haluttiin lähteä poijulta. Lähtö meni taas nappiin ja linjalla nostettiin vielä Audacious pois ”meidän poijulta”.

Ensimmäiselle merkille Dat wor et ehti taas ennen meitä, mutta me oltiin kakkosena heti perässä. Kryssi pätkä meni nyt jo huomattavasti paremmin mitä edellisellä kerralla; Garfield jäi selkeästi ja myös X-40 Exquisite pysyi perässä. Seuraavalle merkille tultiin taas yhtä aikaa Dat wor et:n kanssa, he tosin vielä veneen mitan edellä. Nyt Anttiskarille ajettiin täyskryssiä aluksi hetken heikossa 3 m/s tuulessa, kunnes tumma pilvi toi sateen ja tuulen. Ennen kuin uusi tuuli tuli, niin dat wor et pääsi taas karkaamaan meiltä. Hyvässä 5-6 m/s tuulessa vene kulki hyvin: vauhti ja kulma olivat hyviä ja saimme lisää eroa Exquisite:een.

Anttiskarilla spinnu ylös ja heti jiippi perään. Jiipissä uusi kaija oli hetken solmussa ennen kuin spinnu saatiin täyteen vetoon. Myötätuulessa Exquisite saavutti meitä ison spinnunsa kanssa ja peittely yrityksistä huolimatta he menivät juuri ennen viimeistä merkkiä meidän ohi.


Exquisite lähestyy uhkaavasti

Merkillä haettiin uudelleen paikkaa sisäkurvista ja kun Exquisite samanaikaisesti laski oman spinnunsa, me pääsimme spinnun kanssa sisäkurvin kautta heidän ohitse. Viimeinen pätkä maaliin ajettiin jälleen tiukkaa sivutuulta; suhteellinen tuulikulma 60-70 astettaja tuuli 6-7 m/s. Exquisite yritti genolla yläkautta ohi, mutta siihen heidän vauhti ei aivan riittänyt ja lisäksi he tulivat vähän varovaiseksi kun me varoitimme meidän mahdollisesta broachista.

Maaliin tultiin kakkosena Dat wor et:n jälkeen eli heitä ei vielä tänä vuonna pystytty lyömään suorassa purjehdusajassa……..ensi kesänä sitten.

Tulokset

Tavoitteeseen päästiin siltä osin, että lopputuloksissa kakkonen kuten viime vuonnakin, mutta se toinen (yllä) tavoite jäi saavuttamatta.
Kisa oli hyvä ja hauska niinkuin kaikki tämän kauden kisat........................paitsi ne ensimmäiset................ ehkä hauskoja, muttei hyviä.

Yhteenveto kaudesta myöhemmin.

Kommentit